Räder Vogel, wielen voor industrie….

06 jun Räder Vogel, wielen voor industrie….

Logicas is handelspartner van Räder Vogel voor Nederland. Wat betekent dit nu eigenlijk? Dan zullen we eerst moeten kijken wat Räder Vogel nu doet en waar het voor staat. Op de catalogus van Räder Vogel staat “for better wheels and better service”. Wij zeggen vaak gemakshalve dat Räder Vogel wielen produceert voor industriële toepassingen.

Dat is op zich een vaag begrip en erg ruim. En dat klopt, als we om ons heen kijken waar wielen toegepast worden, dat is enorm. Als we alleen al de term “materials handling” nemen, dan wordt er door ons als eerste gedacht aan wielen voor reachtrucks en heftrucks. Räder Vogel omschrijft het als “wheels for industrial trucks”. Maar de term “materials handling” wordt ook gebruikt voor letterlijk vertaald: het omgaan met goederen. Materials handling-systemen zijn systemen waarover goederen geleid worden, bijvoorbeeld lopende band systemen. We hebben allemaal wel eens staan wachten op onze koffer bij de luchthaven. Onze post (-pakketten) gaan normaliter ook over zo’n systeem.

Zeker in deze tijd, waar de online aankopen steeds sneller en beter geleverd moeten worden, zien we een groei in automatisering van distributiecentra. De consument verwacht een snelle goede levering, die indien het niet bevalt, ook gewoon weer retour kan. Een enorme goederenstroom die continuïteit vereist.

Kortom; Logicas levert wielen van Räder Vogel die toegepast worden in distributiecentra….

Ja, bovenstaand klopt, maar dat is nog slechts een klein onderdeel van waar onze wielen toegepast worden. Op onze website hebben we geprobeerd om het te splitsen in branches om een soort van overzicht te kunnen geven. Dus kun je wielen expliciet benoemen aan een bepaalde branche of is het handiger om het te definiëren aan het type wiel? Een veelgebruikt term in onze business is “aandrijfwiel”. Oké, wat moet er waar aangedreven worden? Is het een aandrijfwiel voor een rioolwaterzuiveringsinstallatie of een recycling trommel? En is een aandrijfwiel met asgat, een bepaalde passing met een spie of is het een wiel met een plaataansluiting? We kennen ook diabolo-wielen die gebruikt worden als aandrijfwiel. Deze worden dan aangedreven met een riem of iets dergelijks. En dan bestaan er ook nog speciale uitvoeringen, met bijvoorbeeld nog een tandwiel op of in het wiel verwerkt.

Kortom; Logicas levert wielen van Räder Vogel die toegepast worden als aandrijfwiel…

Loopwiel is een veel leukere term, zeker als je dan kijkt welke toepassingen er allemaal zijn. Natuurlijk onze bekende wielen voor materials handling en reachtrucks, maar de pallet-rollers kunnen we die ook hieronder indelen? Wat wordt er bedoeld met een loopwiel? Een zwenkwiel of een bokwiel is dan makkelijker. Bijna iedereen weet wat je bedoeld als je spreekt over een zwenkwiel. Daarentegen bestaan er zoveel verschillende soorten zwenk- en bokwielen voor zoveel toepassingen. Ik zit nu op een bureaustoel met zwenkwielen, de ziekenhuisbedden hebben wielen, in een theater verplaatsen ze decors met zwenkwielen etc. etc. Met zoveel aanbieders van bok- en zwenkwielen is het verstandig om te bedenken wat er mee moet gebeuren. Aan welk eisen moet het voldoen en misschien niet onbelangrijk, wat is het budget? Tal van mogelijkheden, gelukkig is er hulp op allerlei websites van leveranciers met wielenkiezers en wielenwijzers. Toch misschien ouderwets gedacht van ons, maar het volgende advies willen we in deze geven; bel ons gewoon even. Voor een passend wieladvies en we denken graag mee over de beste oplossing voor u.

Kortom; Logicas levert wielen van Räder Vogel die toegepast worden als loopwiel en bokwielen en zwenkwielen.

Wees niet bang, we zullen nu geen eindeloze opsomming geven van allerlei soorten wielen en de daarbij behorende gebruikers en toepassingen. Bovenstaande was om min of meer aan te geven dat wielen eigenlijk in elk bedrijf en in elke branche voorkomen. Aan ons de taak om te zorgdragen dat onze klanten de juiste wielen kiezen. We hopen dan altijd, als er een constructeur of een engineer aan de slag gaat met een project dat we aan het begin van het project mogen meedenken. Zoiets als een wiel is geen sexy product en het is overal te koop. Totdat het aan bepaalde eisen moet voldoen, dan is een standaard wiel wat te vinden is in een webshop of bij de bouwmarkt niet meer toereikend. Vaak wordt de keuze voor een wiel wel onderschat, want er zijn niet alleen heel veel verschillende soorten wielen, maar ook hebben deze wielen een mogelijkheid voor een bepaald wielbeleg. Als een wiel geel is noemt men het vaak Vulkollan® of een polywiel. De kenners weten dat Vulkollan® een polyurethaan elastomeer is gebaseerd op Desmodur 15®. Een aanname dat dit de beste kwaliteit is, zou ook te kort door de bocht zijn. Een gebruik in de tropen of in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid vraagt om een extra toevoeging aan het Vulkollan®. Hydrolyse gestabiliseerd Vulkollan® hebben we het dan over. Daarom is het goed om te kijken waarvoor het wiel gebruikt gaat worden, wat wordt er gevraagd? Laadvermogen, omgevingsgeluid, diameter, breedte etc. het is allemaal in te vullen en uit te zoeken.

Eigenlijk is het een soort van puzzel oplossen als er iets nieuws ontwikkeld moet worden en er zijn wielen voor nodig. Maar natuurlijk zijn er ook gewoon bestaande oplossingen met bijvoorbeeld een OEM-onderdeelnummer of een reeds bestaande tekening die we kunnen gebruiken. We zullen onszelf dus ook niet afschilderen als hightech techneuten die heel ingewikkelde dingen doen. We proberen op een normale simpele wijze mee te denken, ook voor een standaardwiel doen we ons best om mee te denken. Maar dan gaat het meer om de wijze van aanleveren of factureren, of andere randzaken, zodat men tevreden is met hetgeen wij aanbieden en leveren. Wij willen onszelf blijven, of zoals dat ook wel eens gezegd wordt; “we blijven met onze pootjes in de klei”.

We kunnen niet aangeven wat we niet doen. Zijn er ergens wielen voor nodig, bel ons gewoon en ervaar onze werkwijze. Ontdek de mogelijkheden van de verschillende soorten wielbeleg die Räder toepast op hun wielen. Vraag gerust naar een elektrisch geleidend wiel VULKOLLAN ELF®, ervaar de geluidsreductie van een PEVODYN-SOFT®, of de grip van een wiel uitgevoerd met VULKOLLAN QUARZ®. Er zijn tal van mogelijkheden waar we u graag over informeren.